Pitanje od BOLD člana:
Imam upit u vezi projekta koji je BOLD raspisao i za koji mogu konkurisati pojedinci i NVO. Ja kao pojedinac sam krenuo sa prijavom i popunjavanjem aplikacionog formulara i našao sam partnera na projektu, ali sam imao tehničko pitanje koje se tiče finansijskog odeljka. Da li moram imati registrovanu svoju organizaciju da bih mogao raspoređivati finansijske uplate saradnicima i učesnicima za: troškove ljudskih resursa, putne troškove, programske troškove, administrativne troškove i ostalih usluga?
Odgovor:
Hvala Vam na postavljenom pitanju i interesovanju za konkurs za finansiranje projekata u okviru BOLD programa.
Kako ste i naveli, za finansiranje mogu konkurisati pojedinci ili udruženja registrovana u Republici Srbiji.
U Vašem slučaju, kada konkurišete kao pojedinac, možete predložiti uruženje registrovano u Republici Srbiji sa kojim će ASK potpisati ugovor o finansiranju projekta koji ćete Vi sprovoditi. Nakon što naš tim proveri legitimnost udruženja koje ste predložili prihvatiće Vaš predlog, odnosno ukoliko nemate predlog ili predloženo udruženje ne prodje kontrolu mi ćemo Vam predložiti udruženje koje je geografski najbliže lokaciji sprovođenja projekta i / ili udruženje koje već ima iskustva u implementaciji sličnih projekata.
U oba slučaja, ugovor se isključivo može potpisati sa udruženjem registrovanim u Republici Srbiji koje će biti odgovorno za finansijsko administrativni aspekt projekta dok će implementacija projektnih aktivnosti biti na Vama (odnosno ako projekat podnese udruženje obe obaveze će biti na udruženju).
Vi ne morate imati registrovano udruženje kako biste raspolagali podnetim budžetom ali sva plaćanja moraju ići preko udruženja sa kojim je potpisan ugovor i moraju biti u skladu sa svim važećim zakonima Republike Srbije.
Na primer, u slučaju isplate honorara (osoblju angažovanom na projektu, saradnicima, predavačima...) moraju biti obračunati i plaćeni svi porezi i doprinosi, u slučaju plaćanja usluga moraju postojati svi računi odnosno druge finansijske isprave u skladu sa zakonom. Upravo ovaj deo implementacije projekta je na udruženju koje je partner na projektu ili udruženju uz čiju pomoć realizujete Vaš projekat.
Za sva dodatna pitanja, molimo Vas, da nam pišete direktno na forumu BOLD programa (https://forum.boldserbia.rs) kako bi i ostali učesnici imali uvid u pitanja i odgovore.
Srdačan pozdrav,
BOLD & ASK tim